Afaceri din colectarea selectiva a gunoiului – Romania recicleaza doar 1% din deseurile municipale

Pentru ca recicleaza doar 1% din deseul municipal, Romania risca amenzi de 800.000 de euro/zi.Resturile pe care romanii le arunca la tomberon se pot transforma in sute de milioane de euro. Este nevoie doar de putina vointa pentru ca acest lucru sa se poata intampla. Colectarea selectiva a deseurilor nu este un moft al celor care militeaza pentru salvarea planetei. Este un business pe care alte tari l-au inteles si au reusit sa-l dezvolte in beneficiul lor. Materiile prime rezultate din “zgandaritul” in gunoi ajuta multe companii sa faca bani frumosi. Sunt si in tara noastra firme care au prins ideea acestei afaceri, dar la noi piata abunda in speculanti. “Ecologistii” care fura din pubelele amplasate de societatile de salubritate nu fac altceva decat sa distruga un sistem si asa destul de fragil.

Saracii pe care ii vedem scormonind in tomberoanele de gunoi fac parte din adevarate benzi aflate sub protectia unor firme care activeaza in zona de valorificare a deseurilor reciclabile. “Ecologistii” care strang PET-urile aruncate de altii sunt “angajatii” acestor companii. E adevarat ca nu au carte de munca si nu beneficiaza de niciun drept pe care un salariat obisnuit il are, dar ei muncesc pentru un anumit agent economic si ii vand lui marfa stransa. Chiar daca nu inteleg prea bine cum este cu reciclarea si colectarea selectiva a deseurilor, ei stiu doar ca din gunoi le vin banii. Sunt talpa unei industrii destul de extinse in care se invart sute de milioane de euro. Mare parte din aceasta suma este la negru si nu aduce niciun beneficiu statului.

In tot acest lant al deseurilor exista si niste castigatori. Este vorba despre unele companii din industrie care cumpara materialele reciclate pe sume foarte mici si le valorifica la preturi mari. “Castiga, cat sa supravietuiasca, persoanele care cauta si separa deseurile reciclabile, la punctele de colectare selectiva organizate de primarii si operatorii care gestioneaza contractele, adica cei care au obligatii de mediu. Castiga, majoritar, brokerii, cei care nu au obligatii de mediu, aflati in relatie directa cu agentii economici colectori, autorizati. Nu este clar cum justifica ei provenienta deseurilor, deoarece in inregistrarile legale trebuie precizat generatorul, cu semnatura si stampila. Acesta este considerentul pentru care se doreste lansarea si implementarea unui program de introducere date privind deseurile, care sa demonstreze trasabilitatea”, ne-a declarat Elena Barabancea, Managing Department Director Romprest.
Modelul din Polonia
Colectarea deseurilor reciclabile, transformarea lor in materii prime secundare si valorificarea acestora reprezinta o afacere profitabila in intreaga lume.

Intreg articolul pe Stiri.com.ro

Cine suntem

Ne-ai cunoscut în 2010 pe site-ul CosuriGunoi.Ro atunci cand iti ofeream cosuri si pubele pentru colectarea diferentiata a deseurilor in Institutii Publice, conform Legii 132/2010. Am crescut in fiecare luna cu ajutorul tau, ajungand la un portofoliu de peste 1000 de companii si institutii publice multumite.

Si pentru ca vrem sa-ti oferim mai mult decat atat, am ales sa impartim o parte din succesul nostru investind in proiecte responsabile precum plantari de copaci, energie verde etc. Depunem de asemenea toate eforturile de a minimiza amprenta de CO2 inca de la sursa, implementand continuu masuri de reducere a cantitatii de ambalaje si inlocuire cu unele biodegradabile, folosirea responsabila a resurselor si transport optimizat.

De ce noi

Incercam zilnic sa cream un mix perfect intre produsele potrivite pentru cerintele tale si usurinta cu care poti comanda de la noi. Mai important decat toate, dorim sa iti oferim o experienta placuta si un mod foarte simplu de a alege solutiile noastre.

Ne straduim sa facem lucrurile din ce in ce mai bine. In fiecare zi!

Unde ne gasesti

INNOVATE CHANNEL SRL
Cod Fiscal: RO 26199234
Reg. Comertului: J40/10852/2009

A: Str. Bucur nr. 18, RO-40292, Bucuresti, Romania

Telefon/Fax: (+40) 031-229 4600
E-mail: contact(at)ecofriends.ro

5 stele - pe baza a 250 recomandari

Pentru oferta actualizata va rugam sa ne contactati.