Colectarea selectiva a deseurilor in Germania

Totul este foarte bine pus la punct si in supermarketuri exista aparate speciale care colecteaza, fragmenteaza si fac “baloti” materialul de reciclat. Fiecare sticla are un semn special, pe care aparatul “il citeste”, dupa care iti emite un tichet cu suma pe care o vei primi. Sumele care se pot strange din reciclare sunt consistente. Pentru fiecare sticla de plastic se primesc 0,25 euro, pentru cele de sticla 0,50 euro, dozele de aluminiu fiind cele mai valoroase: 0,80 euro. Cu tichetele pe care le primesti de la aparat, te duci la casierie si incasezi banii.

In cadrul discutiilor cu studentii de la Facultatea de Geografie din Marburg, acestia evidentiau faptul ca de cand a fost introdus acest sistem, fiecare cetatean este mai atent cu materialele reciclabile, in oras aparand adevarati “colectori de sticle” care au grija sa adune toate sticlele si sa dea o fuga pana la supermarket pentru a le valorifica. In ghiozdanul fiecarui student vei gasi o sticla de apa pe care o pastreaza aproape “cu sfintenie”.

Interesant este faptul ca in localuri se aplica oarecum acelasi sistem, in sensul ca atunci cand iti cumperi o bautura care se serveste in sticla trebuie sa platesti 1 euro in plus pe langa valoarea bauturii. Dupa ce ai consumat continutul, te duci la bar cu sticla si ti se inapoiaza banii. Daca uiti de ea, ghinion (financiar)! Fondurile colectate din acasta operatiune sunt reinvestite in sustinerea sistemului (mai multe aparate de reciclat, mai multe pubele ecologice s.a.m.d). Cat despre produsele imbuteliate in ambalaje de sticla, pe care le cumperi de la supermarket, pentru ele esti nevoit sa platesti un fel de “garantie”, care ti se inapoiaza cand returnezi sticla/borcanul (exact ca sistemul care se aplica in Romania acum cativa ani).

Chiar daca in Germania colectarea si reciclarea selectiva sunt reglementate prin lege, se pare ca a durat ceva timp pana cand oamenii s-au obisnuit cu idea ca nu toate deseurile se arunca in aceeasi pubela. Ideea este ca SE POATE dar pentru acest lucru e nevoie de masuri guvernamentale potrivite, politici si campanii de incurajare a colectarii selective.

Pe langa acest sistem incurajator, clasicele cosuri de gunoi si pubele impartite pe compartimente sunt foarte bine ingrijite, amplasate si semnalizate. Fiecare tip de deseu are culoarea proprie: albastru-hartie, verde-sticla, galben-plastic si rosu-deseuri menajere. In plus, le gasesti peste tot in oras, fiindu-ti la indemana sa arunci in mod selectiv deseurile.

Intre articolul pe Greenly Magazine

  • cipri

    aparatele primesc si sticle pliate????


Cine suntem

Ne-ai cunoscut în 2010 pe site-ul CosuriGunoi.Ro atunci cand iti ofeream cosuri si pubele pentru colectarea diferentiata a deseurilor in Institutii Publice, conform Legii 132/2010. Am crescut in fiecare luna cu ajutorul tau, ajungand la un portofoliu de peste 1000 de companii si institutii publice multumite.

Si pentru ca vrem sa-ti oferim mai mult decat atat, am ales sa impartim o parte din succesul nostru investind in proiecte responsabile precum plantari de copaci, energie verde etc. Depunem de asemenea toate eforturile de a minimiza amprenta de CO2 inca de la sursa, implementand continuu masuri de reducere a cantitatii de ambalaje si inlocuire cu unele biodegradabile, folosirea responsabila a resurselor si transport optimizat.

De ce noi

Incercam zilnic sa cream un mix perfect intre produsele potrivite pentru cerintele tale si usurinta cu care poti comanda de la noi. Mai important decat toate, dorim sa iti oferim o experienta placuta si un mod foarte simplu de a alege solutiile noastre.

Ne straduim sa facem lucrurile din ce in ce mai bine. In fiecare zi!

Unde ne gasesti

INNOVATE CHANNEL SRL
Cod Fiscal: RO 26199234
Reg. Comertului: J40/10852/2009

A: Str. Bucur nr. 18, RO-40292, Bucuresti, Romania

Telefon/Fax: (+40) 031-229 4600
E-mail: contact(at)ecofriends.ro

5 stele - pe baza a 250 recomandari

Pentru oferta actualizata va rugam sa ne contactati.